Hírlevél

Szállás Zircen

Horváth Kert Vendégház Zirc

Elérhetõségeink Sipos Erika 


8420 Zirc Pápay József u. 15. 

telefon: +36/70-250-6551 
+36/30-583-7282 

e-mail: horvathkertvendeghaz@gmail.com 

Szolgáltatásaink


- szállás kétágyas, pótágyazható szobában 
- zuhanyzó,WC 
- szobákban televízió 
- fürdõlepedõ, törölközõ 
- WIFI 
- bográcsozási lehetõség 
- kerthelyiség 
- gépkocsi parkolás az udvarban 
- túrázási lehetõség a környéken 

Térítés ellenében: 
- lovaglás 
- lovaskocsikázás 
- helikopter sétarepülés 
- horgászati lehetõség 1,5km-re 
- télen motorosszán bérlési lehetõség 
- téli sportok (7km az eplényi Síaréna) 

Támogatók

Belvárosi Apartmanház Zirc

Ez az Ön helye

Legyen ez, az Ön logójának

a reklám helye!

0630/886 59 44

Látogató számláló

0
0
1
9
7
9
6

Tanfolyamok

A pilótaképzés ára

 

Repülés iránt érdeklődve biztos felmerül benned a kérdés, hogy sikerülhet-e Neked az orvosi vizsgálat és a pilótaképzés?

A válaszom határozottan IGEN.

Elmúltak azok az idők amikor a sima vitorlázó repülőorvosiról úgy szórták ki a jelentkezőket mintha hangsebesség feletti pilótákat kerestek volna.

Megváltoztak az idők, ma már forgószék sincsen, mint pár évvel ezelőtt még volt, és az orvosi vizsgálat egy kicsit igényel csak több időt, mint a háziorvosnál végzendő gépjárművezetői orvosi alkalmassági vizsgálat. Szóval izgulásra nincs ok, ha nincs általános értelemben vett komolyabb egészségügyi problémád (pl. epilepszia, egyensúly problémák, kettős látás, stb) akkor valószínűleg sikerülni fog az orvosid.

Megjegyzés: nem vagyok orvos és nem is garantálom az ezen a weboldalon leírtaknak megfelelően, hogy alkalmas leszel a vizsgálaton. Az alkalmasság eldöntése a vizsgáló orvosok jogköre, nem az enyém. Én csak a tapasztalatomat írom meg, amit talán Te is be fogsz majd tudni építeni a repülős pályafutásodba. No, és persze egy kis önbizalmat szeretnék adni. És legfőképp azt, hogy ne add fel ha valamiért nem sikerül bármi elsőre. Majd sikerül másodikra vagy sokadikra. Ha nagyon akarod akkor csak rajtad múlik hogy eléred-e az álmod vagy örökre álom marad.

Tehát: az első lépés hogy elmész egy repülőorvosi vizsgálatra és megcsináltatod az orvosit. Több helyen is csinálnak ilyet az országban, a lényeg, hogy ha hivatásos pilóta szeretnél lenni, akkor 1-es egészségügyi kategóriát csináltass, ha pedig „időtöltésnek, kikapcsolódásnak” szánod a repülést, akkor 2-es egészségügyi kategóriát csináltass. Az 1-es kategóriát évente kell megújítanod és egy kicsit komolyabb, mint a 2-es, a kettest pedig kortól függően 5 évente vagy rövidebb időnként.

Ha megvan az orvosi, akkor jöhet a következő fajsúlyos kérdés: mennyi pénzed van? No, nem akarom tudni, elég, ha Te tisztában vagy vele. Ugyanis a pilótaképzéshez 3 dolog szükséges: 1. orvosi alkalmasság, 2. pénz a képzésre és 3. kitartás, szorgalom.
Az első kettő nem minden esetben rajtad múlik csupán a harmadik.

Pénz nélkül csak az államilag finanszírozott képzések jöhetnek szóba (nyíregyházi főiskola, szolnoki repülőtiszti), de most ezt a témát nem járom körbe. Marad a saját zsebből fizetés, ami egy alapszintű vitorlázó pilóta jogosításhoz kb. 400-500 ezer forintot igényel, movit jogosításhoz kb. 600 ezer – 1 millió forintot és motoros pilóta szakszóhoz pedig 1.200.000 – 2.000.000 Ft-ot.

A jó ebben a dologban, hogy ezt a pénz nem egy összegben kell letenned az asztalra, elég, ha csöpögtetve, mindig az aktuális repülést aznap kifizetve veszed elő a zsebedből. Tehát egy másfél millió forintos motoros pilóta jogosításhoz elég ha mondjuk 8 hónapon keresztül teremted elő ezt a pénzt, ami hónapra lebontva már „csak” 150.000 Ft. Ez már vállalhatónak tűnik, akkor ha nem vagy csóró, van egy valamekkora havi fix fizetésed és továbbra sem mondtál le a repülésről. Ez utóbbi nagyon fontos. A legtöbben sokallják ezt a pénz és sírnak, hogy milyen burzsuj az, aki el tud különíteni havonta 150 ezret repülésre. Elárulom, bárki félre tud tenni ennyit, ha nem is minden hónapban, hanem éveken keresztül havonta 10-20-50 ezer forintjával rakosgat, de csak akkor ha nem mondott le a repülésről! Aki lemondott, annak sok ez a pénz és előteremthetetlen, aki pedig nem mondott le róla az megoldja! Tehát vagy megoldod és pilóta leszel, vagy sírsz és messziről kiabálsz kígyót békát azoknak, akik másról lemondva (pl cigi, bulik, utazások, pizzázások, stb.) félretették ezt a pénzt!

Ha nincs önálló jövedelmed, akkor ne egyből a motoros pilóta szakszóban gondolkozz, hanem mondjuk egy vitorlázó jogosításban. Én ismerek olyat, aki 10 év alatt csinálta meg a szakszót rá, ami visszaosztva már csak évente 50 ezer forintot jelent, havi szinten összespórolva pedig 4 ezer forintot. Ennyit csak félre tudsz tenni, nem? Ha nem akkor valószínűleg nem kötelezted el magad eléggé a repülés mellett, és maradsz a „jó lenne, de nincs miből” típusú emberek táborában.

Megjegyzés: nincs repülőiskolám, hogy propagáljam a „mindenképpen vágj bele, még erődön felül is azért hogy én gazdagodjak belőled” dolgot. Csak tudom hogy én is évekig húztam a motoros pilóta képzés arra hivatkozva hogy milyen „drága”. Most hogy belevágtam derült ki számomra, hogy nem a pénzzel volt a gond, hiszen most sem jön jobban, sőt a válság miatt még rosszabbul, hanem inkább azzal volt a gond, hogy nem köteleztem el magam igazán a motoros repülés mellett. Amint elköteleztem, egyszer csak azt vettem észre, hogy kigazdálkodtam rá valahogy a pénzt is! Így lesz ezzel mindenki, aki repülni szeretne és ezért tesz is érte, nem csak álmodozik róla.

Tarnóczi Sándor

Honlap készítés