Hírlevél

Szállás Zircen

Horváth Kert Vendégház Zirc

Elérhetõségeink Sipos Erika 


8420 Zirc Pápay József u. 15. 

telefon: +36/70-250-6551 
+36/30-583-7282 

e-mail: horvathkertvendeghaz@gmail.com 

Szolgáltatásaink


- szállás kétágyas, pótágyazható szobában 
- zuhanyzó,WC 
- szobákban televízió 
- fürdõlepedõ, törölközõ 
- WIFI 
- bográcsozási lehetõség 
- kerthelyiség 
- gépkocsi parkolás az udvarban 
- túrázási lehetõség a környéken 

Térítés ellenében: 
- lovaglás 
- lovaskocsikázás 
- helikopter sétarepülés 
- horgászati lehetõség 1,5km-re 
- télen motorosszán bérlési lehetõség 
- téli sportok (7km az eplényi Síaréna) 

Támogatók

Belvárosi Apartmanház Zirc

Ez az Ön helye

Legyen ez, az Ön logójának

a reklám helye!

0630/886 59 44

Látogató számláló

0
0
1
8
4
3
3

Drón Pilóta Képzés Zircen

DRÓNPILÓTA KÉPZÉS
   Nyolc fő esetén indítjuk.
                    Zirc-Tündérmajor Bakonyfly reptér                               (8 fő esetén!) www.bakonyfly.hu/

Név
Keresztnév
E-mail
Telefonszám

Részvételi díj:
120.000 Ft

Cégek számára is elszámolható képzési számlával.
Az ár tartalmazza:
65 oldalas tananyag
Képzés és vizsgadíj
Drónpilóta oklevél és fényképes igazolvány
Kávé, ital és aprósütemény egész nap

TÖLTSD KI A JELENTKEZÉSI LAPOT!

Ha kérdésed merül fel a képzéssel kapcsolatban, hívd a 06-30-886 59 44 telefonszámunkat!
A számlázási adatokat ráérsz később megadni.

Drón törvény 2021 – érthetően szakértőktől

2021 januárjától megváltoznak a pilóta nélküli légijárművekre, ismertebb nevükön a drónokra és azok használatára vonatkozó szabályok Magyarországon. A 2021-ben életbe lépő drón törvény szabályozza a magyarországi drónhasználattal kapcsolatos tevékenységeket. A drón törvényt még idén, 2020-ban elfogadták.

Ahogyan azt már korábban is lehetett sejteni, alapjaiban fognak megváltozni a drónhasználattal kapcsolatos szabályok, hiszen nem csak új fejlesztésekkel és új technológiai bejelentésekkel találkozhatunk nap mint nap, hanem olyan híreket is olvashatunk, hogy hamarosan egységes követelményrendszer vár a drónhasználókra.

Az utóbbi években jelentősen megnövekedett a drónfelhasználók száma, hiszen a dróntechnológiában számos lehetőség rejlik, gondoljunk akár az ipari, akár a hobbi célú felhasználásra. A drónok segítségével eddig nem látott lélegzetelállító távlati fényképek és videók készíthetők, de szinte bármely vállalkozás számára hasznos kiegészítő lehet, gondoljunk csak bele, hány drónnal készült ingatlanfotót láthatunk a hirdetésekben. (A képen futárdrónok.)

 

Dron felhasznaálás

Várhatóan a jövőben sem hagy alább a drónok népszerűsége, ezért elmondható, hogy továbbra is ugrásszerű növekedés várható, ennek okán időszerű a drónozás teljeskörű szabályozásának bevezetése.

Miről szól a Drón törvény?

Mindenek előtt le kell szögezni, hogy Drón törvény önmagában nem létezik. A drónozással kapcsolatos alapfogalmakat és alapszabályokat a légiközlekedésről szóló 1995. évi XCVII. törvény tartalmazza. 2020 decemberében ez a törvény módosult úgy, hogy belekerültek a vonatkozó szabályok, azonban ezen túl a törvénymódosítás megjelenése előtt, már 2019-ben megjelentek az Európai Unió rendeletei, amelyek valójában egy keretrendszert adnak a drónszabályozás kidolgozásához. Érdemes tudni, hogy az EU szabályozási normája szerint a tagállamok az EU-s szabályoknál szigorúbb szabályokat hozhatnak, de azzal ellentéteseket nem, illetve azokat a rendelkezéseket, amelyek szerepelnek az EU szabályrendszerben, hazai jogszabályokban már nem kell megismételni. Ebből következik, hogy a magyar törvényeket és rendeleteket, valamint az EU által megfogalmazott szabályokat együttesen kell értelmezni. Mind a magyar, mind az uniós szabályok célja a biztonságos drónhasználat elősegítése azzal, hogy repülési szabályokat, oktatási követelményeket, regisztrációs kötelezettséget, illetve egyéb szabályokat határoznak meg, amelyeket gyakorlatilag minden drónhasználónak ismernie kell és maradéktalanul be is kell tartani. 

Ha nem szeretnéd elolvasni a törvényeket, illetve a további jogszabályokat, akkor ezt a cikket neked írtuk!

Az alábbi pontokban összeszedtük, hogy mely területeket érint a drónszabályozás, vagyis ezekre mindenképp figyelj oda, ha drónozni szeretnél!

Mi az a Drón?

Drón a hivatalos elnevezés szerint pilóta nélküli légijármű. Az EU rendelet meghatározása szerint bármely olyan légijármű, amely a fedélzetén tartózkodó pilóta nélkül üzemel vagy amelyet ilyen üzemmódra terveztek, és amely önálló vagy távirányítással történő üzemelésre képes. Ez alapján tehát drónnak minősülnek a leggyakrabban alkalmazott multirotoros és merevszárnyú távvezérlésű eszközök, a helyből felszálló drónok (VTOL), de ide sorolhatók a klasszikus értelemben vett modellrepülőgépek, az RC helikopterek, valamint a nagyon kisméretű, kamera nélküli játékok is. Tehát az is drón, amit az Aldiban vagy a Tescoban vásárolsz.

A legismertebb drónok egyike a DJI Mavic Mini, amit előszeretettel ajánlunk kezdő drónosok számára.

Nem számít drónnak például a focilabda, tollaslabda, rakéta és a meteorit sem – hiszen ezek nem légijárművek -, továbbá a drónszabályozás nem foglalkozik a közúti és vízi járművek “drónjaival” sem.

(A képen DJI Mavic Mini.)

DJI Mavic Mini

Milyen drónhasználati szabályok vonatkoznak rám?

Az, hogy kire milyen drónhasználati szabályok vonatkoznak, nagyban függ attól, hogy hol és milyen drónt reptet. Az alábbiakban ismertetjük a drónhasználati szabályokat a különböző drón kategóriákra vonatkozóan.

Drón kategóriák

Nyílt kategória

Várhatóan sok hobbi drónos és ipari felhasználó ebbe a kategóriába fog tartozni.
A nyílt kategória alapkövetelménye, hogy a drón legfeljebb 120 méterre távolodhat el a föld legközelebbi pontjától, továbbá a távpilótának segédeszköz, például távcső nélkül folyamatosan látnia kell a drónt.

Fontos feltétel, hogy a drónt semmilyen körülmények között nem szabad embertömeg fölé reptetni és lehetőség szerint a külső személyeket sem lehet megközelíteni, továbbá kerülni kell azokat a helyszíneket, ahol a drónozás tilos.

A kategórián belül A1, A2, A3 alkategóriát különböztetünk meg attól függően, hogy milyen osztályú a drón – ezt egyébként a későbbiekben a gyártóknak kell jelölni a drónon: C0, C1, C2 vagy C3 -, illetve milyen közel működtetjük a külső személyekhez.

Speciális kategória

Speciális kategóriába tartozik a műveletünk, ha 25 kg-nál nagyobb drónnal rendelkezünk vagy például több kilométer hosszú vezetékellenőrzés, autópálya vagy más vonalas létesítmény felmérése történik, amely során nem látjuk a drónt a teljes művelet alatt. Ebben a kategóriában művelettípustól függően bejelentés vagy engedély beszerzése szükséges. 

Speciális drón kategória

A bejelentést az Innovációs és Technológiai Minisztérium felé kell megtenni, illetve az engedélyt is ettől a szervezettől kell kérni. A speciális kategóriában való működtetés feltétele minden esetben, hogy az üzembentartó egy kockázatelemzést végezzen, ennek elkészítéséhez javasolt egy szakértő bevonása. A kockázatelemzés elvégzésével kapcsolatban a Légtér.hu Kft. szívesen áll rendelkezésre, hiszen ezen a területen több éves szakmai tapasztalattal rendelkezünk. Érdeklődni a legter@legter.hu e-mail címen lehet.

Engedélyköteles kategória

Az engedélyköteles kategóriába tartozik, ha a műveletünk közben embertömeg fölött repülünk, például egy fesztivál esetén vagy akkor, ha a drón segítségével áru vagy személyszállítás valósul meg, esetleg vegyi anyag kiszórása vagy más tárgyak dobása történik.

Az ilyen tevékenység végzéséhez sokkal mélyebb elméleti és gyakorlati ismeretek elsajátítása szükséges, továbbá a műveletet végző szervezetnek egyedi eljárásokat kell kidolgoznia a drón biztonságos működtetéséhez. A drónt további hatósági tanúsítás alá kell vetni, tehát elmondható, hogy komoly követelményeket kell teljesíteni az ilyen típusú műveletek végrehajtásához.

Milyen drón esetén kell regisztrálni?

A törvény szerint minden olyan drónt regisztrálni kell, ami nem játék.
Játék drón

Játéknak nevezzük azt a pilóta nélküli légijárművet, amely 120 gramm alatti tömegű és adatrögzítővel, például kamerával fel nem szerelt, továbbá a távpilótától legfeljebb csak 100 méterre képes eltávolodni. (A képen egy játékdrón látható.)

Tehát minden olyan drónt regisztrálni kell, amelyre az alábbiak közül bármely feltétel igaz:

 • meghaladja a 120 grammot vagy
 • rendelkezik adatrögzítővel vagy
 • a távpilótától messzebbre repül, mint 100 méter.

Azaz elég ha a fentiek közül akár csak az egyik feltétel teljesül, kötelező a regisztráció.

A regisztráció menetét még nem ismerjük, jelenleg azt tudjuk, hogy várhatóan a Közlekedéstudományi Intézet hivatalos oldalán lehet majd nyilvántartásba venni a drónunkat. Amint a drón regisztrációval kapcsolatban friss információ kerül nyilvánosságra, ebben a cikkben frissítjük a részleteket.

Kötelező online vizsga minden drónos számára!

- Milyen vizsgát kell megcsinálnom?
- Milyen képzésen kell részt vennem?

A távpilótának – vagy ismertebb néven a drónpilótának, drónosnak – minden esetben kötelező az online vizsga teljesítése. Az online vizsga sikeres letételét követően úgynevezett kompetencia tanúsítvány kerül kiállításra, ezzel igazolhatják képesítésüket. Az Uniós szabályozás szerint alapkövetelmény egy 40 feleletválasztós kérdésből álló vizsgán való megfelelés, amely az alábbi témakörből áll:
 • repülésbiztonság
 • légtérkorlátozások
 • légiközlekedés szabályozása
 • emberi teljesítőképesség határai
 • operatív eljárások
 • általános UAS ismeretek
 • magánélet tiszteletben tartása és az adatvédelem
 • biztosítás
 • védelem
Drón oktatás

A vizsga részleteit a további rendeletekben fogjuk megtalálni, a cikk írásakor még nem állnak rendelkezésre ezek az információk. Ami viszont már ismert, hogy a drónpilóta képzéshez és vizsgáztatáshoz az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) engedélye kell.

Beszámítható-e a korábban megszerzett drón pilóta képesítésem?

Az előzőekben leírtak alapján többféle képzés és vizsga lesz kategóriától és alkategóriától függően, amelyről a későbbiekben tudunk bővebb tájékoztatást adni.

Január 1-től minden drónosnak az új szabályrendszer szerinti vizsgát kell tennie, tehát a korábban elvégzett képzések nem váltják ki az új tanfolyam elvégzését és a vizsgázást.

A Légtér.hu Kft. az Innovációs és Technológiai Minisztérium által jóváhagyott képző szervezet, képzési engedélye jelenleg az EU rendelet bevezetése előtti rendszer szerint Pilóta nélküli légijármű kezelő alaptanfolyam szervezésére terjed ki. Amennyiben szakértőktől szeretnéd megtanulni az aerodinamika, meteorológia, légiforgalmi ismeretek és egyéb drónozással kapcsolatos fortélyokat, jelentkezz online drónpilóta képzésünkre. 

A nálunk már végzett drónpilóták számára januárban, a részletszabályok megjelenését követően és a hatósági eljárások körvonalazódásakor egy ingyenes online felkészítést tartunk az A1 alkategória szerinti sikeres vizsga letételéhez.

Légtérhasználat szabályai

Már akkor is légtérhasználatról beszélünk, ha akár csak 1 méterre is felemelkedik a drón, a légtérhasználatnak pedig komoly szabályrendszere van.

Az egyik legfontosabb szabály, hogy lakott területen belül csak eseti légtér megléte esetén lehet drónt működtetni, viszont lakott területen kívül az általános szabályok szerint nem kötelező eseti légtér igénylése a drónozáshoz. Arra viszont figyelni kell, hogy lesznek olyan légtérrészek, amelyeket drónozás céljából nem lehet igénybe venni. 

A drónozás számára tiltott vagy korlátozott légtérrészek, az úgynevezett No Drone Zone-ok ellenőrzésére kötelező egy mobilapplikáció használata, amely elérhető lesz a Google Play és az Apple Store-ból is. Az applikáció egyúttal egy bejelentő felületként is funkcionál, a tevékenységünk – vagyis az, hogy a felszállás előtt ellenőriztük-e a légtérhasználat lehetőségét – utólag visszakereshető és ellenőrizhető.

No dron zone

Ha lakott területen kívül, olyan helyszínen szeretnénk drónozni, ahol nincs No Drone Zone, valamint teljesítettük a regisztrációs és képzési követelményeket, akkor azt külön engedély nélkül meg lehet tenni

Eseti légtér igénylés

Ha lakott terület felett szeretnél drónozni, akkor külön engedélyt kell szerezned, vagyis úgynevezett eseti légteret kell igényelned. A szabály alól mentesülnek a játékok, tehát játékokkal eseti légtér nélkül is lehet repülni.

Ennek az engedélynek a megszerzése már a drón törvény hatályba lépése előtt is kötelező volt, megszerzésének szabályai várhatóan nem fognak érdemben változni.

Az eseti légtér kijelölése iránti kérelmet legalább 30 nappal a légtér igénybevétele előtt kell benyújtani a Honvédelmi Minisztérium Állami Légügyi Főosztály (HM ÁLF) számára. A Minisztérium a benyújtott kérelmet egy szigorú szempontrendszer alapján bírálja el. A teljes folyamatról az eseti légtér tudástárunkban teljeskörű tájékoztatást olvashatsz. Ebben részletezzük az eseti légtér igénylés benyújtásának módját, kötelezően megfizetendő illetékeket és egyéb tételeket, határidőket, szükséges dokumentumokat, jogszabályokat és minden egyéb tudnivalót, ami a sikeres légtérigényléshez kell.

Amennyiben szeretnél inkább a drónozásra fókuszálni és elkerülni a bürokráciát, valamint a papírozással járó bonyodalmakat, bízd ránk és elintézzük neked.

Bírságok - Milyen esetben és kik bírságolhatnak meg?

A drónozásra vonatkozó szabályok megsértőivel szemben a rendőrség és a légiközlekedési hatóság járhat el. Mivel általában a rendőrség van jelen a közterületeken, ezért az esetek többségében a rendőrök ellenőrzik a drónszabályok betartását. A törvények szerint viszonylag szigorú büntetési tételek is kiszabhatók, ezért az alábbi pontokban összegyűjtöttünk olyan eseteket, amikor a szabálytalan drónhasználat esetén bírságot szabhat ki a hatóság.

Bírságolás járhat az alábbi esetekben:

 • repülési szabályok megsértése
  • lakott területen eseti légtér nélküli repülés
  • regisztráció hiánya
  • No Drone Zone légtérrészben való repülés vagy a repülés bejelentésének elmulasztása – ezeket a mobilapplikációban kell megtenned
  • a kategóriának megfelelő képzés és vizsga hiánya
  • speciális és engedélyköteles kategóriában további engedélyek hiánya
 • jogosulatlan adatrögzítés – például kép és hangfelvétel készítése

Repülési szabályok megsértése

Legkönnyebben a repüléssel kapcsolatos szabályokat sérthetjük meg. A repülési szabályok azoknak a szabályoknak az összessége, amelyek a légtér igénybevételével kapcsolatosak, tehát például a repülés maximális magasságának előírása, regisztrációs kötelezettség, de ide soroljuk a képzési követelmények teljesítését is.

Jogosulatlan kép és hangfelvétel készítés

Ha fényképet vagy videót szeretnénk készíteni valakiről, ahhoz az illető személy szóban, írásban vagy ráutaló magatartással történő hozzájárulása szükséges. Nincs ez másképp a drón kamerájával felvett képek esetében sem: fényképek készítéséhez, azok felhasználásához és közzétételéhez jóváhagyást kell kérnünk az érintett féltől. Ugyan “csak” szabálysértésnek minősül, ha egy személyről vagy annak lakásáról engedély nélkül, felismerhető módon készítünk képet, viszont ha a megfigyelés célja igazolódik, például a tevékenység rendszeresen ismétlődik, akkor már bűncselekmény valósul meg, amely sokkal szigorúbb büntetéssel járhat

Drónozás böntetés
Megnyugtató lehet, hogy ezek az eljárások csak úgynevezett magánindítványra indulhatnak meg, vagyis nem automatikusan jár büntetés, ha a családi fotón véletlenül szerepel egy külső személy vagy a szomszéd kerítése is látszik. Az eljárás megindításához tehát kell egy feldühített szomszéd vagy egy mérges járókelő, így javasoljuk, hogy minden esetben legyünk körültekintőek, kérjünk engedélyt a körülöttünk lévő személyektől, ha képet készítünk.

Jó tanács! Tartsuk tiszteletben mások személyiségi jogait és életterét, ne zavarjunk másokat a drónozással, hiszen gondoljunk bele, hogy minket mennyire zavarna, ha a mi kertünk fölött zümmögne egy nemkívánatos drón.

Fontos információ lehet, hogy nincs szükség az érintett hozzájárulására a felvétel elkészítéséhez és az elkészített felvétel felhasználásához tömegfelvétel és nyilvános közéleti szereplésről készült felvétel esetén, azonban a repülési szabályok betartása ebben az esetben is kötelező!

Elsőbbségadás elmulasztása légijárművek számára

Drón elsőbbségadás

Végül, de nem utolsó sorban ne felejtsük el, hogy a drónok nem csak a földön tartózkodó személyek számára jelenthetnek veszélyt, hanem mivel a légtér használói is, így a többi repülőgépre és egyéb légijárművekre nézve is kockázatosak lehetnek. Alapszabály, hogy a drónosnak kell elsőbbséget adni minden légijármű számára és biztosítani kell a megfelelő elkülönítést.

Ha tehát mentőhelikopter vagy bármilyen repülőgép, helikopter vagy más légijármű, például siklóernyő közeledését észleljük, haladéktalanul biztosítsuk annak zavartalan továbbhaladását.

Tartsd be a szabályokat és kerüld el a büntetést!

Mivel vannak még olyan jogszabályok, amelyek nem jelentek meg eddig, illetve ennek alapján a hatósági eljárások sem ismertek, ezért a további részletek megismerését követően cikkünket folyamatosan frissítjük.

A drónszabályozás tehát minden drónost érint, közös érdek, hogy mindenki betartsa a drónozásra vonatkozó szabályokat.

A cikk a légiközlekedésről szóló törvény, valamint az a EU rendeletek alapján készült, amelyeket megtekinthetsz a Letöltéseink között.

A drónszabályozással kapcsolatban tájékoztató videóanyagokat is készítünk, amelyeket a YouTube csatornánkon nézhetsz meg, illetve ha naprakész szeretnél maradni, akkor kövess minket a @Légtér és @Dronjogszabályok Facebook oldalakon!

forrás:https://legter.hu/blog/dron-torveny-2021-erthetoen-szakertoktol/

Elindult a digitális légtérkereső térképünk tesztüzeme

Elindítottuk a digitális légtérkereső térképünket, amely a magyar légtér légiközlekedés céljára történő kijelöléséről szóló 26/2007 együttes rendelet szerinti légtereket és a már kijelölésre került eseti légtereket tartalmazza. A térképen látható Magyarország összes repülőtere is. A tesztüzem elsődleges célja, hogy megmutassa, hogy az a megjelölt eseti légtér milyen légterekkel lapol át és ez alapján segítséget nyújt abban, hogy az igényléséhez milyen egyéb dokumentumok benyújtása szükséges.

A térkép elérhető a terkep.legter.hu weboldalon.

2017. augusztus 4.

forrás:legter.hu

Tájékoztató pilóta nélküli légijárművel végrehajtandó műveletek 2017 január 1. napjától hatályba lépő engedélyezési eljárásról

 

formanyomtatványok" menüpont alól

Az eseti légtér kérelmek leadása az alábbiak szerint,  a Honvédelmi Minisztérium Állami Légügyi Főosztályához benyújtva:
Személyesen:  H-1055 Budapest, Balaton u. 7-11.   Postai úton: H-1885 Budapest, Pf. 25.
Elektronikus úton: hm.alf@hm.gov.hu(link sends e-mail) (Banki átutalással történő illeték megfizetés esetén!)

Forrás:

 

Honlap készítés